Regler vid in- och utflytt, renovering, reparation och ombyggnad av lägenhet

Inledning 

Fastigheten ägs av bostadsrättsföreningen. Varje medlem är en innehavare av en bostadsrätt och en  nyttjanderätt till sin lägenhet. Tillsammans har alla medlemmar ett ansvar för fastighetens skick. Det  övergripande ansvaret har den av stämman valda styrelsen. 

Renovering av en lägenhet kan leda till inte bara tillfälliga störningar för övriga boende i fastigheten. Vi bor i  en gammal fastighet som inte är anpassad för alla moderna installationer. Varje bostadsrättsinnehavare  måste respektera denna aspekt vid renovering och förändring av lägenheten. Hur en lägenhet får användas  och förändras regleras av Bostadsrättslagen, föreningens stadgar och dessa renoveringsregler. 

Dessa regler och dess checklista syftar till att alla medlemmar ska kunna bo modernt och bekvämt i sina  lägenheter utan att störa och till skada för andra medlemmar, eller riskera skador på byggnaden.  

Flytta in i eller ut ur er lägenhet

Vi är stolta och glada över vår vackra fastighet. När man flyttar in eller ut kan det lätt uppstå skador på väggar och i hissarna. Vi uppmanar därför er att vara försiktiga och använda papp och annat skyddsmateriel på golv och hissar. Vid otjänligt väder kan det vara nödvändigt att städa entré, hissar och trappor efter en in- eller utflytt. Uppstår stor nedsmutsning eller skador förbehåller sig föreningen att debitera bostadsrättsinnehavaren för de extra kostnader för föreningen som uppstår. Föreningen debiterar dock aldrig mer än självkostnadspris.

Renovering

Samtliga ingrepp i lägenheten - utom målning och tapetsering - kräver styrelsens godkännande. Detta  innebär att alla former av renoveringar, reparationer och ombyggnader måste anmälas till styrelsen och  inget arbete får påbörjas förrän styrelsen har godkänt arbetena. Då styrelsen utför sitt uppdrag på fritiden  måste varje medlem ha en framförhållning inför renoveringsarbeten. Godkännande från styrelsen kan  således inte påräknas tidigare än fyra veckor från anmälan - ibland längre med hänsyn till  mellankommande helger etc. 

Kontroll och besiktning

Det är mycket viktigt att alla arbeten utförs på ett fackmannamässigt sätt och i enlighet med gällande regler.  Ersättning från försäkringsbolag kan annars komma att äventyras. Styrelsen består av lekmän och vi  behöver hjälp att förstå vad en renovering innebär. Föreningen debiterar därför en avgift om upp till 5000  kronor för att kunna anlita en besiktningsman under renoveringens gång. Föreningen debiterar dock aldrig  mer än den kostnad som besiktningsmannen debiterar föreningen. 

Förutsättningar för styrelsens tillstånd 

Styrelsen har ett övergripande ansvar för fastighetens underhåll och skick. Styrelsen ansvarar vidare för att  alla boende fastigheten kan utnyttja sin lägenhet utan olägenheter. Följande punkter är därför en  förutsättning för styrelsens godkännande av en planerad renovering/reparation/ombyggnad. 

En anmälan till styrelsen ska innehålla:

  • Skriftlig beskrivning av arbetet 

  • Översiktlig ritning 

  • Ritning och förklaring av eventuell  

    • o Planerad ljudisolering om ni kommer att ändra rumsfunktionerna; 

    • o Förändring eller ingrepp i ventilation (ny fläkt i kök, badrum etc)  

    • o Förändring av va-system (ny gästtoalett, flytt av kök etc)  

    • o Förändring av värmesystem (borttagande av radiatorer, installation av golvvärme etc)  o Förändring av eldragning  

  • Tidsplan  

  • Kontaktdetaljer till anlitade entreprenörer/hantverkare samt uppgift om deras behörighet / certifiering

Om styrelsen informerat om att man avser att ge tillstånd för ombyggnaden, men godkänd bygganmälan  eller andra eventuella myndighetstillstånd krävs, ska kopior av dessa inlämnas till styrelsen för  styrelsens slutgiltiga godkännande. 

 

Checklista

I syfte att underlätta styrelsens tillstånd och baserat på mer eller mindre lyckade renoveringar vill styrelsen  ge följande råd att beakta vid planering av renovering/reparation/ombyggnad av lägenheten.  

Alla renoveringar ska utföras på ett fackmannamässigt sätt. Detta innebär att det är obligatoriskt att  anlita en behörig hantverkare för arbeten som avser VVS och elarbeten. Innebär arbetet ingrepp i bärande  konstruktioner ska behörig entreprenör samt arkitekt medlem av Sveriges arkitektförbund SSR ha anlitats.  Tänk på att vissa arbeten kräver tillstånd från staden eller är anmälningspliktiga - kontrollera detta med  Stockholms stad. 

För att undvika missförstånd rekommenderar styrelsen att dessa renoveringsregler uppvisas för anlitade  hantverkare och kan med fördel göras till en bilaga i det skriftliga avtalet med hantverkarna med skyldighet  för hantverkaren att följa dessa.  

Avser ni att ändra installation eller flytta våtutrymme, kök eller toalett är detta en väsentlig ändring av  befintliga ledningar för avlopp, vatten och värme. En förändrad planlösning kan innebära att  omkringliggande lägenheter blir störda av en ny ljudbild då rummens funktioner ändras. Det kan därför vara  nödvändigt med ljudisolerande rör, extra ljudisolering i golv etc. För att styrelsen ska kunna ge tillstånd till  sådana väsentliga förändringar måste en ansökan om tillstånd redogöra för hur denna typ av störningar ska  undvikas.  

När fastigheten byggdes fanns inte högtalare, surroundanläggningar eller TV varför ljudisoleringen är  begränsad. Det är inte tillåtet att installera högtalare i tak eller väggar – basen transporteras genom  väggar, tak och golv till men för andra medlemmar.  

Fastigheten har s k självdrag varför vi inte ska ansluta fläktar till ventilationssystemet. Detta innebär att  varje installation avseende ventilation i lägenheten kräver särskild uppmärksamhet. Tänk på att  närliggande lägenheter kan påverkas starkt av en fläktinstallation i badrum eller kök. Uppstår problem åvilar  ansvaret - ekonomiskt och faktiskt - på den som har installerat en "störande" anläggning. 

Problem med råttor har accentuerats hos oss som i hela Stockholm. För att förhindra att råttorna tar sig in i  lägenheter - och därmed in i fastigheten - måste alla golvbrunnar vara i metall. Plastbrunnar godkänns  inte. 

Efter genomförda el- och vvs-arbeten eller byggnadsarbeten i bärande väggar ska skriftligt intyg att  arbetena utförts i enlighet med gällande byggregler och på ett fackmannamässigt sätt ges iin till styrelsen  vid äventyr att styrelsen på lägenhetsinnehavarens bekostnad föranstaltar om en besiktning.  Lägenhetsinnehavaren är skyldig att ge styrelsen tillträde till lägenheten för sådan inspektion.  

Maximal arbetstid för ett renoveringsprojekt är två månader.  

Störande arbetsmoment får endast utföras måndag – fredag mellan kl 8 – 18. Övrig tid ska vara helt  störningsfri.  

Golv i entréer, trapphus och hissar ska skyddas mot skador med papp och annat skyddsmateriel.  Dessa utrymmen ska också under renoveringsperioden städas dagligen från damm, smuts och lera.  

Byggsopor och dyl ska borttransporteras från fastigheten samma dag och från trottoar inom en vecka.  Lämpligen används säckar, typ BigBag. Betong, fix eller målarfärg får under inga förhållanden spolas ned i  avlopp eller toalett. Det förstör våra rör.