Informationspaket för boende

Andrahandsuthyrning

För vår gemensamma trivsel är huvudprincipen att föreningen accepterar medlemmar som har för avsikt att bo i lägenheterna. De som normalt bor i föreningen kan ansöka om andrahandsuthyrning hos styrelsen exempelvis för tillfälligt arbete utomlands. I de fall andrahandsuthyrning tillåts sker en årlig omprövning. Se vidare föreningens stadgar.

Anslagstavlan

Anslagstavlan är placerad i gathuset mitt emot hissen. Styrelsen och enskilda medlemmar kan använda anslagstavlan för information till grannarna.

Balkonger

Har du egen balkong måste du hålla den fri från snö. Risken för vattenskador i och på fastigheten är annars mycket stor vid snösmältning. Markiser och insynsskydd ska ha samma gröna färg. Balkonglådor ska hänga på insidan av balkongräcket. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen.

Barnvagnar

Barnvagnar får av utrymningsskäl inte ställas i trapphuset enligt Stockholms brandförsvar.

Bostadsrättsansvarsförsäkring

Lägenhetsinnehavarna är uppmanade att ha ett tillägg i sina hemförsäkringar för bostadsrättsansvarsförsäkring.

Brandvarnare

Sedan 2003 är du i Stockholms kommun skyldig att ha en brandvarnare i din lägenhet. Glöm inte att släcka de ljus ni tänder.

Cyklar

Cyklar som används ska ställas i cykelrummet med dörr från gatan.

Dörrar i entréplanen

Ytter- och innerdörrar i båda husens entréplan ska hållas stängda vid svalare väderlek. Gathusets dörrar mot innergården ska inte stå öppna annat än i undantagsfall. Vintertid är det särskilt viktigt att se till att stora entrédörren går i lås. När rätt kod har knappats in kan dörren i huvudentrén öppnas med knappen ”Teknik” på porttelefon.

Ekonomisk förvaltning

HSB Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen av vår förening. Dit vänder ni er med exempelvis frågor om fakturabetalning, medlemskap, överlåtelser och pantbrev. Se vidare ”HSB Servicecenter”.

Föreningsstämma

Den årliga föreningsstämman hålls på våren på innergården eller i vinkällaren beroende på väder. Efter stämman brukar en lättare buffé serveras. Se vidare föreningens stadgar.

Förråd

Gathusets lägenheter har förråd på vinden och i källaren. Gårdshusets lägenheter har förråd i källaren. Förrådsutrymmena är märkta med lägenhetsnummer. Det är inte tillåtet att förvara privata tillhörigheter i våra gemensamma utrymmen.

Förslag och idéer

Förslag och idéer till föreningen lämnas med fördel i brevlådan vid anslagstavlan.

Grannsamverkan

Historiskt har föreningen haft få problem med inbrott. Meddela ändå dina grannar om du är bortrest mer än några dagar så att uppmärksamheten ökar runt ditt hem. Var allmänt vaksam om onormala händelser inträffar och kontakta polisen på 114 14 om du ser något misstänkt. Vi bör vänligt fråga okända personer vad de gör i huset och reagera på ovanliga ljud nattetid.

Grovsopor

Grovsopor transporterar du själv till en återvinningsstation. På Stockholms stads webbplats finns information om den mobila miljöstationen på Östermalm, se http://www.stockholm.se/mobila. Se även ”Återvinning”.

Gården

När väderleken tillåter så står trädgårdsmöbler och grill till förfogande för föreningens medlemmar. Cigaretter fimpas i egen askkopp. Tänk på att inte störa grannarna när ni vistas på gården sent på kvällen.

HSB Servicecenter

HSB Servicecenter har postadress: HSB Stockholm, Servicecenter, 112 82 STOCKHOLM. Telefonnumret till dem är 010-442 11 00 och epost adressen finnshär.

Hushållsavfall

Förpacka hushållssopor i väl förslutna plastpåsar. Blir det spill kring sopnedkastet måste du göra rent efter dig. Det är inte tillåtet att slänga wellpapp eller glasflaskor i sopnedkastet eftersom det orsakar stopp i sopsugen. Är sopnedkastet fullt kan man naturligtvis inte lämna sin soppåse på golvet i entrén.

Lyhördhet

Tänk på att du bor i lyhörda hus, anpassa ljudvolym och aktiviteter därefter. Det är inte lämpligt med högtalare monterade i tak eller stora bashögtalare placerade direkt på golvet. Ljud sprids i första hand vertikalt i väggar eller genom golv och tak. Vid fester med öppna fönster mot gården, ger höga röster och musik upphov till ekon. Se vidare ”Trivsel och ordning”.

Medlemskap

Huvudprincipen är att föreningen accepterar medlemmar som har för avsikt att bo i lägenheterna och helst skriva sig på adressen. Medlemsansökan skickas till ”HSB servicecenter”, se separat punkt.

Nycklar

Vid överlämnandet av din bostadsrätt är det viktigt att du får nyckelbricka till entrén, nyckel till vinkällaren, källaren, cykelförrådet och tvättstugan. Medlemmar som bor i gathuset ska också ha en nyckel till vinden.

Pantbrev

Pantbrev och överlåtelser administreras av HSB. Se vidare ”HSB Servicecenter”.

Renoveringar

För att värna om vår boendekvalitet och våra gemensamma ekonomiska intressen har föreningen tagit fram renoveringsregler godkända på årsstämman. Avser du att renovera din lägenhet läs då först renoveringsreglerna (separat dokument).

Råttor

Hittills har vi inte haft så stora problem med råttor. Råttor är dock ett växande problem i Stockholms innerstad. Det är inte tillåtet att ställa sopor i trapphus eller utanför vår fastighet eftersom det drar till sig råttor.

Skylt på dörren

En allmän uppfattning bland grannarna är att en mässingsskylt på dörren är snyggare än en papperslapp. Kostnaden för en skylt är låg och det finns flera butiker både på Östermalm och på internet som säljer skyltar.

Snö

Julen är en tid för vila men också omtanke. Om snön kommer hjälps vi åt att hålla snö- och isfritt framför entrén och mellan husen. Glöm inte att släcka de ljus ni tänder.

Stammar

Något större stambyte har inte gjorts. Avloppsstammar har däremot bytts efter hand exempelvis vid badrumsrenoveringar. Stammarna spolas regelbundet.

Styrelsen

Föreningens styrelse består av tre ledamöter och tre suppleanter som alla är medlemmar. Föreningsarbetet sker helt på ideell basis och innebär ett juridiskt och ekonomiskt ansvar. Årligen hålls minst sex styrelsemöten. Ledamöter och suppleanter har exempelvis kontakt med grannar, vaktmästaren, föreningens ekonom, banken, fastighetsmäklare och hantverkare. Föreningen har cirka 50 leverantörer och mottar varje år cirka 140 leverantörsfakturor som attesteras av två ledamöter i förening. Styrelsens resurser är begränsade till de pengar som betalas in av medlemmarna och till den egna fritiden. Om man själv har valt att inte jobba ideellt för föreningen kan man visa hänsyn genom att följa de få regler som finns.

Teknisk förvaltning

Fastighetsägarna sköter den tekniska förvaltningen av vår fastighet. Till Fastighetsägarna vänder ni er med felanmälningar. Det är oftast lämpligt att tala med en eller flera grannar innan en felanmälan görs. Av erfarenhet vet vi att ett problem i en lägenhet med till exempel värme eller vatten kan vara lokalt. Felanmälan görs på telefon 08-617 76 00.

Tidningsinsamling

Tidningar kan läggas i den gröna behållaren i cykelrummet. Observera att inget annat än tidningar får läggas där, naturligtvis inte kartong, vinboxar eller plast.

Trapphus

Inga tillhörigheter, förutom dörrmattor, får förvaras i trapphuset. Ej heller barnvagnar.

Trivsel och ordning

Vi ansvarar gemensamt för trivsel och ordning i föreningen. Störs du av grannens fest, renovering eller prylar i trapphuset vänligen ta då själv kontakt med grannen.

Tvättstugan

Tvättstugan får användas mellan klockan sju på morgonen och tio på kvällen, som längst fem timmar per gång. Bokning sker på tidslistan i tvättstugan. När du inte påbörjat tvättpasset inom en timme, får någon annan utnyttja tiden. Tvättstugans golv och maskiner ska rengöras efter användning och luddfiltren i torktumlare och torkskåp ska rensas. Man kan naturligtvis inte färga kläder i föreningens tvättmaskiner, eftersom man riskerar att också färga grannarnas kläder. Observera att det inte går att tvätta lika mycket kläder i den lilla maskinen som i den stora. Släck och lås tvättstugan när du lämnar den. Upptäcker du skada eller fel i tvättstugan ska du omedelbart anmäla detta till vår tekniska förvaltare. Reparatörer får inte tillkallas under icke ordinarie arbetstid. Notera gärna i tidslistan om du gjort en felanmälan.

Ventilation

Principen för ventilation i fastigheten är självdrag. Fläktar får inte anslutas till fastighetens ventilation. För bra inomhusluft behöver man öppna fönstren och vädra. På vintern bör vädring ske endast korta stunder, om möjligt med korsdrag.

Vinkällaren

Varje lägenhet har tillgång till ett vinfack märkt med lägenhetens nummer. Vinkällaren får användas av alla medlemmar och bokas i en kalender som ligger där. Lokalen ska lämnas städad, disken diskad och soporna tömda efter varje tillfälle. När större arbeten pågår i föreningen är vi skyldiga att tillhandahålla kök och toalett åt arbetarna som då använder vinkällaren.

Återvinning

Närmaste sopsortering för glas, plast, metall, papper och kartong finns på Strandvägskajen hitom Banérgatan. Se även ”Grovsopor”.

Överlåtelser

Överlåtelser och pantbrev hanteras av HSB. Se vidare ”HSB Servicecenter”.